top of page

Bouwsector kan geen btw-verhoging aan

De Bouwunie dringt er op aan om de (financiële) steunmaatregelen in de bouwsector absoluut te behouden. De federale regeringsonderhandelaars denken er over na om een lastenverlaging in te voeren. Dat dergelijke lastenverlaging niet enkel kan via besparingen is te begrijpen en maakt een taks shift verdedigbaar. Toch dringt Bouwunie er op aan om een van de voorstellen van de Hoge Raad van Financiën, namelijk het afschaffen van de verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent, te negeren. De laatste twee jaar heeft de bouwsector immers bijna 10.000 Belgische arbeidsplaatsen verloren, onder meer als gevolg van de talrijke buitenlandse dienstverrichters die hier actief zijn. Het afschaffen van een van de weinige steunmaatregelen binnen de bouwsector, het 6 procent tarief voor bepaalde renovatiewerken in de bouw, zal zonder enige twijfel een sociaal bloedbad aanrichten. Hierdoor zullen particuliere klanten sneller geneigd zijn om opnieuw meer zwartwerkers in dienst te nemen voor hun verbouwingswerkzaamheden of ze gaan rechtstreeks in zee met buitenlandse bedrijven die de Belgische regels veelal niet respecteren, en ook al zouden ze dat wel doen, geen bijdragen of lasten moeten betalen in België. De afschaffing zal ook een negatief effect hebben op de sociale woningbouw die in het algemeen kan genieten van het 12 %-tarief voor nieuwbouw. (LVR)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page