top of page

Waarom kiezen voor duurzame woning en energiebewuste aannemer?

Duurzaam en energiebewust (ver)bouwen is een heuse trend. En terecht, want dankzij de hoge energie-efficiëntie gaan vaste kosten automatisch naar beneden. Duurzame materialen zijn een must, maar een aannemer zoeken die bewust omgaat met energie is ook belangrijk. Wat houdt duurzaam bouwen in? Het is erg moeilijk om een definitie te geven voor duurzaam (ver)bouwen. Sommigen kiezen voor zonnepanelen en een waterzuiveringssysteem, anderen gaan een stapje verder en opteren voor een immanent energiezuinig ontwerp met groene energie, duurzame isolatie en ecologische materialen. Met duurzaam bouwen zorgen we ervoor dat onze huidige bouwactiviteiten zo worden uitgevoerd dat anderen daar in de toekomst geen last van ondervinden. Het spreekt voor zich dat een energiezuinige woning zo ecologisch mogelijk is. Dit wil onder andere zeggen dat je duurzame bouwmaterialen gebruikt tijdens het (ver)bouwen. Hier moet je letten op het hernieuwbare of onverwoestbare karakter van de materialen. Ook mag de ontginning van het materiaal niet belastend zijn voor het milieu en moet het transport ervan tot een minimum beperkt worden. bouwmaterialen in een ecologisch verantwoorde woning zijn niet giftig, verspreiden geen bacteriën en zijn niet schadelijk voor mens en natuur.

De bouwmaterialen moeten ademend zijn en de woning isoleren. Natuurlijk licht en natuurlijke ventilatie helpen je duurzame woning eveneens vooruit. Let tijdens het bouwen ook op zuinig energie- en watergebruik. Comfort en esthetiek Duurzaam wonen betekent ook comfortabel wonen in een gezonde omgeving. Bovendien hoeft een duurzame woning niet in te boeten aan stijl. Integendeel, harmonie en proportie zijn net onderdeel van duurzaam wonen. Bouwbedrijven weten ook dat passiefhuizen en milieubewuste woningen populair zijn en spelen dus in op de trend door moderne en esthetisch verantwoorde materialen op de markt te brengen. Financieel voordeel Wie voor duurzaam bouwen kiest, tekent voor een lager energiefactuur. Bovendien is de woning meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt doordat een beter energieprestatiecertificaat wordt bekomen. Ook heb je recht op een vermindering van de onroerende voorheffing en bestaan er premies voor energiebesparende investeringen. Duurzame aannemer Ga op zoek naar een duurzame aannemer door er verschillende onder de loep te nemen en hun sterktes en zwaktes te vergelijken. Bepaal wat jij persoonlijk belangrijk vindt en ga na of de aannemer aan jouw eisen voldoet. Familie, vrienden, kennissen, organisaties en websites kunnen hierbij helpen. Zo kan u checken of de schrijnwerker van de aannemer werkt met hout met een FSC-label. Voor wie echt zeker wil zijn, creëerde Bouwunie het label ‘energiebewuste aannemer’. Dit maakt het heel wat makkelijker om een geschikte duurzame aannemer te zoeken. Aannemers die over het label beschikken, hebben via cursussen, examens en engagement bewezen dat ze aan alle vereisten beantwoorden. Ook worden ze tussentijds gecontroleerd. Hoe herken je een duurzame aannemer? Hij of zij is correct ingeschreven in de KruispuntBankOndernemingen (KBO) en respecteert de vestigingswetgeving. Verder laat de duurzame aannemer zijn personeel cursussen volgen rond milieubewust bouwen en werkt met mensen die bekwaam zijn om duurzaam te bouwen. Let er ook op dat de aannemer sociale en fiscale bijdragen betaalt. Wanneer u een geschikte aannemer hebt gevonden, bent u goed op weg om een duurzame woning te verkrijgen die voldoet aan alle eisen en u en het milieu levenslang plezier kan bezorgen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page