top of page

Alle woningen in Vlaanderen moeten tegen 2050 energiezuinig zijn

De Vlaamse regering en de bouwsector slaan de handen in mekaar om over 35 jaar alle huizen in Vlaanderen energiezuinig te maken. De energiepremies worden hervormd en wie een huis koopt, zal een stappenplan krijgen om het slim te renoveren.

Het zijn maar enkele van de speerpunten uit Renovatiepact van de Vlaamse ministers Annemie Turtelboom (Open Vld), Liesbeth Homans (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V). Meer dan de helft van onze woningen is voor 1970 gebouwd. Een groot deel daarvan heeft nog geen dakisolatie of dubbele beglazing. Daar wil de Vlaamse regering verandering in brengen met een 'Renovatiepact'. Tegen 2050 willen ze alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken.

Concreet betekent dit dat elk huis of appartement tegen dan even zuinig moet zijn als eentje dat nu neergepoot wordt (technisch gezien is dit een E60-score). Er wordt daarbij gewerkt aan een hulptool voor wie wil renoveren. Wie nu een huis of een appartement koopt, krijgt een EPC-certificaat met daarop de E-score die je vertelt hoeveel energie het momenteel verbruikt. Wat echter ontbreekt is een leidraad, een handleiding zeg maar, van hoe je dat huis energiezuiniger kan maken. Daarom zullen nieuwe eigenaars in de toekomst een stappenplan krijgen dat je helpt om te renoveren. Er komt ook een woningpas met daarin een overzicht van de staat van de woning.

Bouwunie steunt Renovatiepact

Bouwunie ondersteunt en werkt actief mee aan het renovatiepact van de Vlaamse ministers. Het Renovatiepact voorziet bijvoorbeeld in de introductie van de woningpas. Bouwunie pleit al enige tijd voor de invoering ervan. "De woningpas geeft een overzicht van de staat van de woning. Eigenaars kunnen dan meteen zien waar het schoentje knelt en waar ze in hun renovatietraject best aandacht aan besteden, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Toch waarschuwt Bouwunie ook dat op dit ogenblik een energiepeil van E60 voor alle bestaande woningen volgens haar te ambitieus is. "Een bestaande woning renoveren tot op het niveau van een energiescore van E60 vraagt bijzonder veel inspanningen en is vandaag de dag moeilijk haalbaar voor alle woningen. Uiteraard moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden dat dit een ambitie is op lange termijn, meer bepaald tegen 2050. Bouwtechnieken en bouwmaterialen evolueren continu", zegt Hilde Masschelein. Bouwunie zal erop toezien dat een haalbare energiescore wordt uitgerold. (BELGA/AB)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page